fbpx

Tektaş Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

, , ,

Tektaş yüzüklerin hemen hepsinde pırlanta; yani farklı biçimlerde kesilmiş elmas kullanılır. Klasik evlenme teklifi yüzüğü modeli pırlanta tektaş yüzüklerdir, birçok erkek bu teklifi yapmaya karar verdikleri zaman böyle bir yüzük arayışına girerler. Pırlanta yüzük alırken dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi sahibi olmak bu konuda yanılgıya düşmeyi, yanlış bir seçim yapmayı engeller.

Kaliteli bir tektaş pırlanta yüzük seçmek kolay bir şey değildir. Öncelikle bütçenizi belirlemeli, hangi fiyat aralığındaki pırlantalara bakacağınıza karar vermelisiniz. Yüzüğü takacağınız kişinin parmak yapısını, zevkini ve tarzını göz önünde bulundurmalısınız. Uzun parmaklara ve kısa parmaklara takılacak yüzüklerin karat ağırlığı farklı olmalıdır. Kişinin yüzük ölçüsü 7 – 17 ise tektaşın karat ağırlığının 0.15 – 1 arasında olması tavsiye edilir. Yüzük ölçüsü 17’den büyük olan bir kadına alınacak tektaşın karat ağırlığının ise minimum 0.9 olması gerekir.  Satıcılar daha çok taşın karat cinsinden ağırlığına dikkat çekmeye çalışırlar, oysa berraklığı da çok önemlidir. Pırlanta renksiz olduğu oranda parlar, en iyisi en renksizidir. Piyasada genelde rengi çok hafif sarıya dönük taşlar satılır. Bu durumu gözle ayırt edemezsiniz.

Pırlantanın başlıca özelikleri 

Kesimi, karat (Carat) olarak ağırlığı, rengi, berraklığı ve sertifikalı pırlanta olmasıdır. Taşın ışığı geri yansıtma potansiyeli kesiminin kalitesiyle doğru orantılıdır; kesim ne kadar iyiyse yansıtma da o kadar iyi olur. Karat pırlantanın ağırlığını temsil eder. Pırlantanın aşağıda göreceğiniz harflerle belirtilen rengi, mükemmel beyazla sarı arasında değişir.

*D – E – F: Mükemmel beyaz

*G – H: Tam beyaz

*I – J: Çok hafif sarıya çalan beyaz

*K ve sonrası: Sarı

Pırlanta doğal bir maddedir, bu yüzden her zaman çok berrak olmaz, içinde ve yüzeyinde çizikler veya lekeler olabilir. Pırlantanın berraklığı da aşağıdaki harflerle ifade edilir:

*FL – IF: Tamamen lekesiz

*VVS1 – VVS2: Gözle seçilemeyen çok çok küçük lekeler mevcut

*VS1 – VS2: Gözle görülemeyen çok küçük lekeler mevcut

*SI1 – SI2: Gözle görülemeyen küçük lekeler mevcut

*I1 – I2 – I3: Gözle görülebilen lekeler mevcut

Pırlanta sertifikası pırlantanın kimlik belgesi gibidir. Bir pırlantanın özellikleri ancak alanında uzman bir pırlanta eksperi tarafından anlaşılabilir. Dışarıdan bakıldığında pırlantanın ışıltısı ve güzelliği kesim kalitesine dair fikir verecektir ama ortamın ışıklandırılma şekli bu açıdan yanıltıcı olabilir. Profesyonel ortamlardaki spot ışıklarının altında kötü kesilmiş bir pırlanta da göz alıcı bir şekilde parlar, ancak gün ışığında aynı parlaklık görülmeyebilir. Berraklığı değerlendirebilmek için büyüteçle bakmak gerekir, aynı zamanda kişi pırlanta hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Taşın kaç karat olduğu ancak bir pırlanta tartısı ile anlaşılır. Pırlanta yüzük alırken gözleriniz renk konusunda yanılabilir, çünkü taşın rengi bir yüzüğün üzerinde olduğundan beyaz görünebilir. Sonuç itibarıyla, bu konuda yeterince bilgisi ve ölçüm aletleri olmayan birinin aldığı pırlanta yüzüğün özelliklerini anlaması mümkün değildir. Bu yüzden, saygın ve bağımsız bir pırlanta laboratuarı tarafından onaylanmış, uluslar arası geçerliliği olan bir sertifikası olan pırlanta takıları tercih etmek gerekir.

Tektaş alırken dikkat edilmesi gereken noktaların İngilizce bir terim olan 4C ile ifade edildiğini görebilirsiniz. 4C Cut, Color, Clarity, Carat Weight, yani kesim, renk, berraklık ve karat cinsinden ağırlık anlamına gelir.


Yorum Yap

Chat with us on WhatsApp